Nicklas målrettede indsats har givet gevinst

Denne artikel viser Nicklas’ vej mod en praktikplads som tømrer, og hvordan han har arbejdet med at komme så langt. Nicklas har været tilknyttet Råt&Godts afdeling Småt&Godt, som er støttet af Den A. P. Møllerske Støttefond. Artiklen bygger på interview med Nicklas.

Kompetenceudvikling gennem fællesskab 

At Nicklas skulle ende med en praktikplads som tømrer lå ikke i kortene, da han begyndte hos Råt&Godt. Der var nemlig dage, hvor han tænkte, at han aldrig havde lyst til at se på et stykke træ igen. Valget faldt i stedet på uddannelsen til elektriker, men fjernundervisning under Corona fungerede ikke for ham, og samtidig fandt han ud af, at uddannelsen ikke var ikke den rigtige for ham. Derfor kom han tilbage i forløb hos Råt&Godt, og det har gjort ham mere moden og gjort ham i stand til at foretage nogle gode ændringer i sit liv. 

Jeg har fået hjælp til at opbygge en anden respekt for mig selv og mine egne evner. Jeg har fået en fornemmelse af ansvar for at kunne godtgøre det potentiale, og det vil jeg gerne vil komme videre med nu.  

Nicklas fortæller, at både ansatte og andre unge har betydet meget for at forme hans forhold til håndværket, arbejdet og en konstruktiv hverdag. Udveksling af erfaring enten med en ansat eller en af de andre unge har givet ham både sociale og håndværksmæssige kompetencer med på vejen.  

Man er altid i gang med at suge til sig eller i gang med at vise noget for at få den anden up to speed, så man kan lave arbejdet så hurtigt og effektivt som muligt. Det er en oplevelse, man kun har, hvis man været i gang med det. Og det giver sådan en fornemmelse af fælles-byg og en solidaritet, som ikke bare gavner i værkstedet med også derhjemme, siger Nicklas.  

Overgang til praktik og uddannelse er en god investering 

Forløbet hos Råt&Godt har resulteret i, at Nicklas’ har fået en praktikplads hos Hustømrerne, hvor han arbejder på en byggeplads sammen med et sjak. Her udfører han mange forskellige tømreropgaver og får en bred indsigt i, hvordan byggeprojektet struktureres. Hans kollegaer er gode til at lære fra sig og sætte ham ind i arbejdsopgaverne, så Nicklas synes, at han lærer meget. Praktikpladsen er et led i at afslutte forløbet hos Råt&Godt, så han er i praktik fire dage om ugen og har en dag om ugen hos Råt&Godt. Nicklas ville egentlig helst være alle fem dage på byggepladsen ligesom sine kollegaer, men den ene dag om uge hos Råt&Godt ser han som en god investering i at blive endnu mere selvkørende og klar til job og uddannelse til tømrer.  

Nicklas fortæller, at han gennem sit forløb hos Råt&Godt er blevet klædt på til at begynde i praktik hos Hustømrerne ved at arbejde i træværkstedet. Konkret er han blevet bekendt med forskellige typer af værktøj og har lært at tage stilling til sikkerhed, så han kan passe på sig selv og andre. 

Han har bygget alt fra børnemøbler til plantekasser i genbrugsmaterialer, og selvom genbrug ikke er et stort interesseområde for Nicklas, så synes han, at det håndværksmæssigt giver en tilfredshed og nogle spændende udfordringer at arbejde i genbrugsmaterialer. Ved at finpudse materialet kan karakteren og personligheden i materialet komme frem, så det bliver noget værd, fortæller Nicklas. Materialets forvandlingsproces fra affald til brugbart produkt har værdi for ham og gør arbejdet meningsfuldt.  

Erfaringer skal gøres i virkeligheden 

Mødestabilitet, arbejdsmoral og ansvarsfornemmelse er andre vigtige kompetencer, som han tager med sig videre ud i praktik og opstart på uddannelsen til tømrer.  

At udvikle en vis ansvarsfornemmelse over for andre, at jeg er ansvarlig over for dem, ligesom de er ansvarlige over for mig. Hvis man afviger fra planerne, undlader at kommunikere eller trækker sig fra fællesskabet, så går det ud over andre end en selv. Så det handler om at være en del af teamet og bygge sin hverdag op, så man kan være oplagt, fortæller han.  

For at lærer de ting, så skal man kastes ud i opgaver, hvor det kan blive prøvet af. Det er der gode muligheder for hos Råt&Godt, fortæller Nicklas. Lige som andre af de unge i træværkstedet har Nicklas været med ude hos kunder og lave tømreropgaver. Det var i begyndelsen en speciel oplevelse, fordi de sociale spilleregler kan være anderledes, når man står ude hos kunderne. Han fortæller, at han til en start skulle finde ud af, hvordan ansvarsfordelingen var i situationen og hvordan han skulle kommunikere med kunden.  

Det var svært lige i starten at finde ud af, hvor min plads var i sådan nogle opgaver. Men det er sådan noget, der kommer. Man bliver komfortabel med situationen, og man begynder at kunne snakke med folk og inddrage dem i, hvad man laver, hvis de er interesserede i det.   

Det giver resultat at tænke langsigtet 

Det vigtigste Nicklas tager med sig fra Råt&Godt er evnen til at tænke langsigtet. Som han siger, så er det bedste man overhovedet kan gøre at tænke over, hvad der skal til for, at i morgen bliver den bedste dag, den overhovedet kan blive.  

Det er en langsom og uelegant proces at finde ud af, hvor man er svag, og hvad har man brug for –  for at kunne koncentrere sig i løbet af en dag. Hvornår skal man rive sig selv op, og hvad skal man lade være for at undgå, at den næste dag falder fra hinanden. I dag kan sagtens gå i vasken af alle mulige grunde, og det er ikke altid den kan reddes, men man kan altid gøre noget, for at morgendagen har et bedre udgangspunkt, siger Nicklas.  

Råt&Godt – fordi mennesker og materialer fortjener en chance til.

Efter artiklen er skrevet, har Nicklas færdiggjort praktikperioden og har fået læreplads hos Hustømrerne

Den A. P. Møllerske Støttefond

– støtter udviklingen af en socialansvarlig børne- og ungdomsmøbellinje lavet af genbrugsmaterialer

I 2020 bevilligede Den A. P. Møllerske Støttefond 1.684.000 kr. til udviklingen af en børne- og møbellinje, Småt&Godt. Projektet giver os mulighed for at hjælpe flere unge fra kanten af arbejdsmarkedet i beskæftigelse.

I løbet af projektperioden vil 10 unge med udfordringer ud over ledighed beskæftiges og støttes til at komme videre i uddannelse eller job gennem Småt&Godt-afdelingen. Målet er at mindst 8 unge kommer succesfuldt videre i meningsfuld beskæftigelse. For at nå dette mål skaber vi partnerskaber med virksomheder, der vil bidrage til den socialansvarlige udvikling med genbrugsmaterialer gennem fælles projekter, praktikker, lærepladser og ordinære jobs.

Projektet følges og evalueres af Cabi – plads til flere i arbejde.

Projektet støttes af Den A. P. Møllerske Støttefond i en to-årig periode.

 

Råt&Godt – fordi mennesker og materialer fortjener en chance til.

Kontakt os

Kontakt Råt&Godts socialrådgiver, Katrine, hvis du vil høre mere om vores beskæftigelsestilbud.

Katrine Dalsgaard

Assisterende leder og socialrådgiver
E-mail: kontakt@raatoggodt.dk
Telefon: 50 47 02 82

Hjem

Ring op

Send email

Kontakt os