Nikolajs forløb hos Råt&Godt
Nikolaj har været tilknyttet Råt&Godts afdeling Småt&Godt, som er støttet af Den A. P. Møllerske Støttefond. Denne artikel viser Nikolajs forløb hos Råt&Godt og bygger på interview med ham.
En hverdag med indhold øger trivsel
Jeg er blevet mere selvsikker i det jeg laver herude, og jeg er ikke bange for at snakke med kunderne og de nye folk, der kommer herud. Jeg har lyst til at gå tidligt i seng for at få en god nats søvn, så jeg kan komme herud og arbejde.
Sådan fortæller Nikolaj om den udvikling, der er sket med ham, siden han er begyndt i beskæftigelsesforløb hos Råt&Godt. Inden forløbet var Nikolaj meget hjemme, og det påvirkede hans trivsel negativt, så for Nikolaj har det gjort en forskel for hans mentale velvære at have noget at stå op til og bruge sin dag på. Når han går hjem efter en arbejdsdag hos Råt&Godt, oplever han en større tilfredshed og glæde, fordi arbejdet giver indhold og mening i hans dagligdag.
Det er rart for mig at have et sted, hvor jeg kan give mig til noget. Jeg føler, jeg har fået fat i en hverdag, hvor jeg får sat gang i noget produktivt og noget, jeg kan engagere mig i. I stedet for at tænke på det som en skoledag eller et arbejde, tænker jeg på det som noget, der er behjælpeligt for mig og for det her sted. Jeg er med til at gøre en forskel, og det er rart. I stedet for at andre, skal gøre en forskel for mig hele tiden.
Mindre spild og mere kreativitet
Gennem sin kontakt hos kommunen blev han introduceret til forløbet hos Råt&Godt, og han synes det lød som et interessant forløb. I sin fritid har Nikolaj arbejdet med at lave forskellige ting i træ, så valget faldt naturligt på træværkstedet, da den rette afdeling hos Råt&Godt skulle findes. De ting Nikolaj tidligere har lavet i træ har hovedsagligt været med henblik på at give dyrene i naturen bedre levevilkår. Han har lavet fuglehuse, insekthoteller og pindsvinehuse – alle produkter hvor han udelukkende har brugt genbrugsmaterialer, men udseendet på produktet ikke har været i fokus. Tanken om genbrug er således ikke ny for ham, men hos Råt&Godt har han lært at lave produkter i genbrugsmaterialer med en langt større grad af finish. Nikolaj lærer også mere præcist, hvilke materialer han kan genbruge, og det synes han er vigtigt, fordi vi lever i en kultur, hvor vi smider alt for meget væk. I træværkstedet har han arbejdet med forskellige genbrugsmaterialer som eksempelvis traller, kabeltromler og gulv fra en gymnastikhal. Et af de produkter, han er mest stolt over at have været med til at lave, er et aktivitetsbord til børn. I den proces kunne han bruge sin kreativitet og komme med inputs, så den endelige løsning blev endnu mere socialansvarlig og fik et unikt tvist.
Hårfin balance
Lige som andre af de unge i træværkstedet har Nikolaj været med ude hos kunder for at lave tømrerarbejde – et arbejde som han synes er spændende, men også rummer udfordringer. Han fortæller, at det bl.a. kan være vanskeligt at finde ud af, hvor meget man må/skal snakke med kunden, mens man er på arbejde. Derudover kan det være svært at finde en balancegang i, hvornår man udelukkende skal lytte til kunden, og hvornår man skal komme med gode råd. Som Nikolaj siger, så er det jo kunden, der bestemmer, hvordan den endelige løsning skal være, og det er ikke sikkert, de er interesserede i at høre hans mening. Det er derfor ikke udelukkende de håndværksmæssige kompetencer, der opøves i træværkstedet, men også de sociale kompetencer i omgangen med kunderne.
Udbytte af forløbet
Nikolaj fortæller, at forløbet hos Råt&Godt giver ham mulighed for at blive mere afklaret i forhold til uddannelsesvalg, men det hjælper ham også i forhold til at skabe struktur på sin hverdag og gør ham parat til at indgå i job eller uddannelse.
Det hjælper mig til at finde ud af, om jeg kan klare en hel arbejdsuge, om jeg kan klare kundekontakten, om jeg kan møde ind til tiden, om jeg kan planlægge min uge ordentligt, planlægge ferie osv. Det er ting, jeg er dårlig til i forvejen, men jeg føler allerede, at jeg er blevet meget bedre til det.
Fremtidsplanerne er ikke helt fastlagte endnu, og de personlige udfordringer fylder stadig en del, så Nikolaj er ikke helt klar til at begynde på uddannelse eller job endnu. Han kan godt lide at arbejde inden for træfaget, og han overvejer derfor snedkeruddannelsen, men kan han komme direkte ud i et job, vil han på nuværende tidspunkt allerhelst det. Som Nikolaj siger, så er forløbet ikke en endestation, men et pitstop, for han vil gerne videre og finde sin vej. Han har tidligere været i gang med studie, men det var ikke det rigtige valg, så derfor søger han efter den rette vej for ham. Motivationen til at komme i gang med uddannelse eller job har altid været der, men mange nederlag og personlige udfordringer har gjort det svært at handle på den, fortæller han. Det betyder derfor meget for ham, at der har været hjælp at hente, når udfordringerne har fået ham ud af kurs. Lige præcis støtte og rummelighed har gjort, at han har kunne komme op på hesten igen og finde tilbage til en god hverdag, fortæller Nikolaj.
Råt&Godt – fordi mennesker og materialer fortjener en chance til.
A. P. Møllerske Støttefond
– støtter udviklingen af en socialansvarlig børne- og ungdomsmøbellinje lavet af genbrugsmaterialer
I 2020 bevilligede Den A. P. Møllerske Støttefond 1.684.000 kr. til udviklingen af en børne- og møbellinje, Småt&Godt. Projektet giver os mulighed for at hjælpe flere unge fra kanten af arbejdsmarkedet i beskæftigelse.
I løbet af projektperioden vil 10 unge med udfordringer ud over ledighed beskæftiges og støttes til at komme videre i uddannelse eller job gennem Småt&Godt-afdelingen. Målet er at mindst 8 unge kommer succesfuldt videre i meningsfuld beskæftigelse. For at nå dette mål skaber vi partnerskaber med virksomheder, der vil bidrage til den socialansvarlige udvikling med genbrugsmaterialer gennem fælles projekter, praktikker, lærepladser og ordinære jobs.
Projektet følges og evalueres af Cabi – plads til flere i arbejde.
Projektet støttes af Den A. P. Møllerske Støttefond i en to-årig periode.
Råt&Godt – fordi mennesker og materialer fortjener en chance til.
Kontakt os
Kontakt Råt&Godts socialrådgiver, Katrine, hvis du vil høre mere om vores beskæftigelsestilbud.