Tobias målsætning om at begynde på tømreruddannelsen

Denne artikel viser Tobias’ mål om at begynde på tømreruddannelsen, og hvordan han har arbejdet hen mod målet. Tobias har været tilknyttet Råt&Godts afdeling Småt&Godt, som er støttet af Den A. P. Møllerske Støttefond. Artiklen bygger på interview med Tobias.

Håndværk og kundekontakt giver motivation 

Tobias stammer fra en håndværkerfamilie, og han har altid haft en interesse for at lave håndværk. Den interesse får han i høj grad mulighed for at udleve hos Råt&Godt, hvilket stemmer godt overens med hans mål om at uddanne sig til tømrer. Det passer ham godt, at han kan lave forskellige produkter, så han får erfaring med forskellige teknikker og maskiner.  

Her laver man rigtig håndværk, og det er flere forskellige projekter, der kan variere i størrelse, prisklasse og hvor fint eller groft, det skal være, og det har givet mig en masse erfaringsmæssigt.  

Hos Råt&Godt sidemandsoplæres de unge af de ansatte eller af andre unge til at løse de forskellige arbejdsopgaver. Han fortæller, at det er vigtigt for hans trivsel på værkstedet, at det er altid muligt at få forklaret opgaven igen, hvis der er behov for det. Nogle gange går det stærkt i værkstedet, og så kan man godt glemme nogle af instruktionerne. Det er også rart, at de ansatte er opsøgende og kommer hen, hvis de kan se, at nogen er gået i stå med en opgave. På den måde kommer man hurtigt videre i arbejdsopgaven og får vist nogle gode teknikker, så man lærer noget håndværksmæssigt, siger Tobias.  

Tobias har lavet et bredt udvalg af produkter af genbrugsmaterialer som plantekasser, borde og bænke, hylder og vægge af norske traller samt borde til en skole lavet af gulv fra en gymnastikhal. Tobias har lært, at det kræver både tålmodighed og tid at arbejde i genbrugsmaterialer. Genbrugsmaterialer skal i højere grad forberedes til brug end nye materialer, og det har været med til at træne Tobias’ tålmodighed og udholdenhed. At kunne se delprocesser som en vigtig del af helheden er en evne, som han har fået trænet. I sit forløb har han kombineret arbejdet i værkstedet med at løse opgaver ude hos kunder – eksempelvis lægge gulv og anlægge terrasse. Det betyder meget for Tobias at være ude af huset, fordi han kan følge projektet fra start til slut og se kunden blive glad for det endelige resultat.  

Personlige mål og engagement giver resultater 

Undervejs i sit forløb har Tobias haft flere mål og et af dem har været at blive mødestabil. Det mål er i gang med at blive indfriet, og Tobias ved, at mødestabilitet er afgørende for at han kan indfri sit mål om en tømreruddannelse. Det har derfor hans fokus, og det understøttes samtidig af øgede krav til mødetid og antal arbejdstimer i værkstedet.  

Tobias har tidligere været i forløb hos Råt&Godt, men han fortæller, at han på det tidspunkt ikke var klar til at tage det seriøst nok og havde en ligeglad attitude. Denne gang er det anderledes og han kan også mærke, at han har rykket sig socialt. Han fortæller, at han tidligere takkede nej til sociale aktiviteter med de andre unge, men sådan er det ikke længere.  

Jeg ville gerne, men der var et eller andet, der stoppede mig. Men nu siger jeg ja, og så går der et par hyggelige timer sammen med de andre, og bagefter går jeg hjem og er glad resten af dagen. Så det har givet mig meget socialt. 

Tobias ved ikke helt, hvad der er årsagen til, at han trives bedre socialt, men han mener, at hans eget engagement spiller en vigtig rolle. Det er lettere at skabe gode relationer, når han møder op hver dag og selv bidrager til fællesskabet, siger han.  

Råt&Godt henvender sig til unge ledige mellem 18 og 30 år med udfordringer ud over ledighed. Tobias har også selv nogle personlige udfordringer, som han arbejder med. I den forbindelse har samtaler med hans kontaktperson hos Råt&Godt betydet, at han er blevet bedre til at tage langsigtede beslutninger. Tobias er blevet opmærksom på, at en dårlig beslutning i dag også har konsekvenser for dagene derefter, og den pris synes han ikke længere er værd at betale. 

Råt&Godt – fordi mennesker og materialer fortjener en chance til.

Efter artiklen er skrevet, er Tobias begyndt på tømreruddannelsen. Her har han har fået merit for første grundforløb pga. af de kompetencer, han har fået gennem sit forløb hos Råt&Godt. Historien om Tobias’ opstart på TECHCOLLEGE kan læses her.

Den A. P. Møllerske Støttefond

– støtter udviklingen af en socialansvarlig børne- og ungdomsmøbellinje af genbrugsmaterialer

I 2020 bevilligede Den A. P. Møllerske Støttefond 1.684.000 kr. til udviklingen af en børne- og møbellinje, Småt&Godt. Projektet giver os mulighed for at hjælpe flere unge fra kanten af arbejdsmarkedet i beskæftigelse.

I løbet af projektperioden vil 10 unge med udfordringer ud over ledighed beskæftiges og støttes til at komme videre i uddannelse eller job gennem Småt&Godt-afdelingen. Målet er at mindst 8 unge kommer succesfuldt videre i meningsfuld beskæftigelse. For at nå dette mål skaber vi partnerskaber med virksomheder, der vil bidrage til den socialansvarlige udvikling med brug af genbrugsmaterialer gennem fælles projekter, praktikker, lærepladser og ordinære jobs.

Projektet følges og evalueres af Cabi – plads til flere i arbejde.

Projektet støttes af Den A. P. Møllerske Støttefond i en to-årig periode.

 

Råt&Godt – fordi mennesker og materialer fortjener en chance til.

Kontakt os

Kontakt Råt&Godts socialrådgiver, Katrine, hvis du vil høre mere om vores beskæftigelsestilbud.

Katrine Dalsgaard

Assisterende leder og socialrådgiver
E-mail: kontakt@raatoggodt.dk
Telefon: 50 47 02 82

Hjem

Ring op

Send email

Kontakt os